De botsing van de omstandigheden met ons ego is de oorzaak van negatieve emoties. Vanaf het moment van acceptatie lost de emotie op.

Je ego zorgt voor nachtmerries en ellende in plaats van dromen en het paradijs.

Het gaat niet over je buren, familie, de minister-president, regen, onweer, de rimpels in je gezicht, de kleur van je auto. Zo lang je omstandigheden niet wil accepteren, zal je in gevecht zijn. Je zal knokken met de wind in je haar, de regen in je gezicht  en de modder op je schoenen.

Je bent ontevreden omdat je geen auto bezit. Daarom voel je je neerslachtig. Elke negatieve emotie vertelt je dat je een bepaalde situatie niet wilt. Je wilt niet oud worden en grijs. Je wilt je partner niet kwijt raken. Je wilt zeker geen geld verliezen. Je wilt niet overheerst worden.

Elke dag hebben we een wensenlijst. Echter we krijgen niet alles wat we willen. Daarom hebben we een hekel aan ons leven of aan de regering of zijn we het oneens met onze partner of zijn we geïrriteerd.

Alles komt samen in onze wil. Wanneer we onze wil veranderen zullen negatieve emoties verdwijnen. Dan kunnen we genieten van een hemel op aarde. De lucht zal blauw kleuren, het gras groen. Je zal ruimte hebben voor positieve gevoelens die je leven zullen opfleuren.

Onbewust gaan we er van uit dat we vat hebben op ons leven en het de richting op sturen die we willen. Dat onze wil wet is.
Helaas overschatten we ons zelf voortdurend. Eigenlijk zijn we machteloos, want we kunnen zelfs niet er voor zorgen dat we over 1 seconde nog in leven zijn.

Dat is de reden voor onze boosheid, verdriet, angst, woede, beledigd zijn en wantrouwig. We accepteren alleen de omstandigheden die we verwachtten.
Het is deze realiteit die we leven na leven tegenkomen en die we moeten leren te accepteren. De realiteit is dat we feitelijk niets onder controle hebben. Iedere keer dat onze ziel terugkeert in de gedaante van een mens krijgen we de kans te leren. En als het niet lukt, is er nog steeds niets aan de hand. In een volgend leven krijgen we gewoon weer een kans. Totdat we weten dat alles goed is, was en zal blijven.

We gedragen ons meestal heel beheerst en gedisciplineerd, maar tegelijkertijd zijn we vulkanen klaar om uit te barsten. Ongewenste gebeurtenissen kunnen ons tot krankzinnige woede drijven. De meeste mensen zijn terecht bang van deze emotionele uitbarstingen.  En het meest spectaculaire is dat we de enigen zijn die deze emoties kunnen beheersen en laten verdwijnen.

Alle emoties zijn het product van onze wil. De botsing van de omstandigheden met onze wil is de oorzaak van deze emoties. Vanaf het moment van acceptatie lost de negatieve emotie op. Dat betekent niet dat we niet meer moeten proberen situaties te veranderen. Het betekent alleen dat we de dingen zoals deze NU zijn accepteren en als we dit willen ze veranderen op een later ander moment. Dus in plaats van onze energie aan negatieve emoties te verliezen kunnen we de situatie accepteren en gebruiken we onze energie om in actie te komen en te werken aan verandering.