blossomEen aantal jaar geleden verliet mijn vader dit leven na een verblijf in het ziekenhuis. Hij was een godvrezend man op zijn eigen manier zoals hij met de meeste zaken omging. Vaak vroeg hij aan me waarom ik me zo druk maakte en zo hard moest werken. Enigszins geïrriteerd kon ik hier altijd maar een antwoord op geven: ‘Ik moet toch geld verdienen, pa’ In die tijd had ik maar een doel: zo veel mogelijk omzetten en geld verdienen.

Ik kon maar niet begrijpen dat hij uren in zijn stoel kon zitten en niets doen. Hij was gepensioneerd en maakte lange fietstochten met mijn moeder. En dat was het. Hij was een rustige, zelfs verlegen man, maar ook een wijs man zoals ik later ontdekte. Maar in die tijd kon hij me alleen maar boos maken met zijn eenvoudige opmerkingen en vragen.

Ik heb hem een keer een cadeau gegeven om hem iets nuttigs te laten doen, althans in mijn ogen. Hij accepteerde het bouwpakket van een ouderwets zeilschip met een glimlach, maar deed er verder nooit iets mee.

Het kostte me meer dan 30 jaar om te begrijpen wat hij bedoelde met zijn opmerkingen en vragen. Er is geen reden waarom succesvolle mensen gelukkiger zouden zijn, dan degenen die geen carrière maken. Het leven is niet meer dan je afstemmen.

Of zoals mijn vader het zei: “Schakel gewoon over op een andere zender.” Het is het gevoel dat we kiezen en daarop kunnen we ons instellen. Wij besluiten zelf om gelukkig te zijn of niet. Mijn vader was niet geïnteresseerd in geld of carrière. Hij ontdekte het meest waardevolle in het leven: God.

Voor de rest schakelde hij over naar de stemming die hij wilde.

Hij sprak niet veel. Blijkbaar kon het hem niet veel schelen. Maar de dingen die hij me vertelde zijn waardevol voor mij en zullen me de rest van mijn leven bijblijven .

Bedankt, Pa.

Ik heb het tijdens je leven op aarde nooit kunnen zeggen, maar ik ben dankbaar voor de wijsheid die je me zo vaak wilde laten zien.

Sitonacloud, 15 mei

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*